E-Ticarette Satış Ve Trafik Artışı İçin SEO Tüyoları
Geçtiğimiz yıllarda uluslararası geçerlilik içeren şekilde yapılan bir araştırmada, milyonlarca Google arama sonucunun analiz edilmesi ile bazı önemli sonuçlar elde edildi. Yapılan araştırma sonucu yayınlanan raporda bazı önemli noktalar yer alırken, bu noktaları sizinle paylaşmak istedik.
- Organik trafikte ilk sıradaki sonuç ortalama %27,6 tıklanma oranı sağlıyor.
- İlk sırada bulunan organik sonucun arama sonuçlarının 10. sırasında yer alan sayfaya göre ortalama 10 kat daha fazla tıklama alma ihtimali bulunuyor.
- Sonuçlarda 8 ile 10. aralıkta bulunan sayfalarda yaklaşık aynı miktarda organik tıklama görülüyor. Bu anlamda ilk sıradaki sayfanın altında bulunan birkaç sayfanın yukarı yükselmesi organik trafiğin artmasını sağlamayabiliyor.
- Sonuçlarda bir sıra yükselme ise ortalama %2,8 tıklama oranı artışı sağlayabilir. Fakat bu noktada da yükseldiğiniz noktanın hangi nokta olduğu önem arz ediyor. Çoğu zaman 3. sıradan 2. sıraya yükselmiş olmanız tıklama oranını arttırırken, 10. sıradan 9. sıraya çıkma ise rakamsal olarak bir farklılık ortaya çıkarmıyor.
Araştırma sonuçlarında görüldüğü üzere ilk 3 sırada bulunmanın büyük bir önemi yer alıyor. İşte bu araştırma ve sizlere sunulan bu bilgiler ile birlikte hazırladığımız bu içerik sayesinde e-ticaret sayfanızda hem daha fazla satış hem de daha yüksek bir organik trafik elde edebilmeniz için hangi e-ticaret SEO tüyolarından yararlanmanız gerektiğini derledik.
Site İçi SEO Çalışması
Halihazırda kullandığınız e-ticaret sitenizde bulunan sorunları tespit etmek ve bununla birlikte arama motorları ile hedef kullanıcılar açısından sitede optimizasyon sağlamak için site içi SEO çalışması yapılır. Web sayfanızdaki hataları tespit etmek açısından Screaming Frog gibi bir araç kullanabilirsiniz.
Screaming Frog vasıtası ile sayfanızda yer alan komut dosyaları, resimler, linkler veya CSS gibi birçok ögenin taramasını gerçekleştirebilirsiniz. Tarama sonrasında iyileştirmek için size bazı tavsiyeler sunulurken, aynı zamanda sayfanızda yer alan etiket eksiklikleri, 404 sorunları, tekrar eden sayfalar veya yönlendirmeler gibi noktalardaki hataları da görebilirsiniz.
Site içi SEO çalışmalarında hataların giderilmesi ile birlikte yapılması gereken en önemli işlemlerden birisi de web sitesi hızı üzerinde çalışmaktır. Eğer e-ticaret sitenizin yükleme hızı çok düşük ise çok büyük bir ziyaretçi kaybı yaşayabilirsiniz. Web sayfa hızının kontrolünü gerçekleştirmek ve daha hızlı bir site için öneriler almak açısından da Google tarafından sunulan PageSpeed Insights ya da Pingdom gibi farklı araçlardan yararlanabilirsiniz.
Site içi SEO çalışmalarında e-ticaret siteniz için üzerinde durmanız gereken farklı konular arasında ise
- Sitenin tasarım ve düzeninde kullanıcı dostu bir düzenleme yapabilirsiniz. Örneğin, site tasarımı basit ama ilgi çekici olmalıdır ve sitede bulunan içerikler okunabilir düzeyde olmalıdır. Site içinde kullanılan navigasyon da pratik bir yapıya sahip olmalıdır.
- Sitenizde uygun bir noktada doğru iletişim bilgileri bulunursa ve kullanıcılar için canlı sohbet, telefon destek gibi seçenekler yer alırsa, kullanıcıların sizinle kolayca iletişim kurmasını sağlayabilirsiniz.
- Online alışveriş sayfalarınızda her ürün için yorum seçenekleri kullanırsanız, kullanıcıların satın alım yaptıkları veya bir süre kullandıkları ürün hakkında yorum yapmasını talep edebilirsiniz.
- Ana sayfada yer alan iç bağlantılar sayesinde kullanıcıların ürün sayfalarına kolaylıkla geçmesini sağlayabilirsiniz.
- Odak anahtar kelimelerinizi başlıklar, alt başlıklar, ürün açıklamaları, meta açıklamaları, URL veya görüntü etiketleri gibi birçok noktada doğru yerlere yerleştirerek faydalı bir şekilde kullanabilirsiniz.
- Mobil alışveriş oranı günümüzde çok yüksek bir rakama ulaşmış olduğu için web sayfanızın mobil uyumlu olması açısından çalışmalarınızı yapmalısınız.
- Web sayfanızda zengin snippet kullanımları gerçekleştirebilirsiniz.
Önemli bir nokta olarak e-ticaret sayfanızda optimizasyon yaptığınızda milyonlarca sayfa üzerinde çalışmak zorunda kalabilirsiniz. Bu nedenle öncelikle en önemli noktadaki sayfaların düzenlemelerini gerçekleştirerek ilk adımı atabilirsiniz. En önemli sayfaları belirlemek açısından da Google Analytics hesabınız üzerinde “E-ticaret izleme ayarları” yaparsanız ve bahsedilen adımları takip ederseniz, gayet kolay bir sonuç elde edebilirsiniz.
Yüksekten düşüğe göre yapılabilecek bir sıralamada;
“Davranış”-“Site İçeriği”-“Açılış Sayfaları”-“Gelir”
düzenine göre bir sıralama yaparsanız ve ardından da “Organik Trafik” ayrıntısını eklerseniz, bu ayrıntılar öncelikli olarak analiz gerçekleştirmeniz gereken sayfalar olacaktır. Bunun yanında site içi SEO çalışmalarında kategori sayfaları, ürün sayfaları ve blog içerikleri için sayfa içi SEO çalışmaları üzerinde durulmalıdır. Bu sayfa türlerinde çalışırken de özellikle
- URL yapısı
- Sayfa H1 etiketi
- Şema haritası
- Sayfa başlıkları ve description etiketleri
- Resim alt açıklamaları üzerinde durmak gerekir.
Site içi SEO bu adımların hepsi ile çok uzun bir süreç oluştursa da uzun vadede tamamlandığında e-ticaret sayfanız için büyük faydalar sağlar.
Site Dışı SEO Çalışması
E-ticaret sayfanız için yapacağınız site dışı SEO çalışmalarında da özellikle yüksek sayıda düşük kaliteli bağlantı temin etmeye çalışmak değil az sayıda dahi olsa yüksek kaliteli bağlantı elde etmek üzerinde durulmalıdır. Çünkü yüksek kaliteli backlink, bilindiği üzere yüksek otorite sayfalarından veya alanlarından alınır. Bu durumda sadece 10 adet yüksek kaliteli backlink aldığınızda, yüzlerce düşük kaliteli linke göre çok daha karlı olacaktır ve büyük bir fayda sağlayacaktır.
Eğer doğru yöntemlerde çalışırsanız, yüksek kaliteli bağlantı oluşturmak gayet kolay olacaktır. E-ticaret sayfalarında kaliteli bağlantı için takip edilebilecek adımlar arasında da aşağıdaki noktalar yer alır.
- Yüksek otorite oluşturan bağlantılar için iyi bir içerik, muhteşem bir hikaye ve gerçekten ilgili görseller gibi ayrıntılar gerekir.
- Yer aldığınız sektörde sizinle alakalı işletmeler ile ortaklıklar kurabilirsiniz. Örnek olarak teknoloji ürünleri satan bir sayfada sizinle doğrudan rakip olmayan bilgisayar ya da oyuncu ekipmanları web sayfalarından bağlantı alabilirsiniz.
- Google web sayfası değerlendirmelerinde özellikle backlink sayısına çok yüksek önem gösterirken, rakiplerin link aldığı noktalardan da link almaya çalışabilirsiniz.
- Eğer sadece satış için bir e-ticaret sayfası hizmeti yürütüyorsanız, anlaşmalı üreticinizin web sayfasında “nereden satın alınır” gibi sayfalar içerisinden link alabilirsiniz.
- Günümüzde özellikle sosyal medya bazlı olarak influencer bağlantıları çok büyük bir çaba, zaman ve para gerektirebilir. Fakat sosyal medya yayınları ve blog sayfalarında ürününüzü göstermeleri ve link vermeleri için iyi bir ilişki kurarak iyi bir bütçe ayırabilirsiniz.
Site dışı SEO çalışmaları için sadece iyi bağlantılar kurmak değil sitenizdeki bozuk bağlantıları da tekrar oluşturmak ve yenilemek gerekmektedir. Eğer sitenizde bozuk bağlantılar bulunuyorsa, bu bağlantıların düzeltilmesi için Google kurallarına uyup uymadığınızı test edebilirsiniz.
Anahtar Kelime Analizleri Ve Araştırmaları
E-ticaret SEO çalışmalarına başlarken, öncelikle işletmeniz ile ilgili doğru anahtar kelimeleri tespit etmeniz de gerekecektir. Bu noktada yürüteceğiniz stratejide öncelikle ana sayfa, ürün sayfaları ve blog sayfası için değişen anahtar kelimeler seçmek ve kullanmak yer almalıdır. Ancak elbette her sayfa için anahtar kelime araştırması sürecini aynı şekilde yürütebilirsiniz.
Bu süreçte, 8tag.com gibi platformları kullanabilirsiniz. Bu platformlar, doğru anahtar kelimeleri tespit etmenizi sağlar. Ayrıca Google'da sıralamanızı izlemenize yardımcı olur. SERP izleme sayesinde
üst sıralara çıkmak için gereken her şeye buradan ulaşabilirsiniz
Değişen sayfalar için anahtar kelime araştırma aşamalarında web sayfanızdaki çeşitli sayfaları optimize etmek açısından farklı seçimler yapmanız gerekir. İşletmeniz ile ilgili olan, aranma hacmi yüksek olan ve rekabet oranı düşük olan anahtar kelimeleri bularak kullanmaya çalışmalısınız. Bu noktada da bazı önemli ipuçlarını takip edebilirsiniz.
- Rekabet oranı yüksek ve yaygın olarak kullanılan anahtar kelimelerden kaçınmanız gerekir.
- Web sayfanızın iç bölümlerinde ya da blog sayfalarınızda anahtar kelime yoğunluğu oluşturmamak gerekir. Kullanılan anahtar kelime, içinde kullanıldığı cümle ile alakadar olmalıdır.
- Anahtar kelime web sayfasındaki birden fazla sayfada hedef yani odak haline gelmemelidir.
- Seçilen anahtar kelimelerin aylık arama oranı yüksek olmalı ve markanız ya da işletmeniz ile alakalı olmalıdır.
- E-ticaret sektörünüzde anahtar kelime seçimi yaparken, arama motorlarından önce hedef kullanıcıları düşünerek seçim yapmalısınız.
- Blog sayfanız için de yüksek arama hacmi bulunan long tail anahtar kelime seçimleri yapmanız gerekir.
Kullanıcı Deneyiminin Geliştirilmesi
Sayfanıza yeni bir eleman eklerken ve değişim yaparken, kullanıcı deneyimini geliştirmeye odaklanarak çalışma yapmanız gerekir. Bu noktada yapılacak her çalışma farklı sektörlere göre değişim gösterirken, genellikle belirli noktalar üzerinde de durulabilir.
- Yeni ürünler veya satışı yüksek ürünler konusunda listeleriniz bulunuyorsa, kullanıcıyı alım konusunda yönlendirmek açısından bu listelere yönlendirmeyi seçebilirsiniz.
- Ürün özellikleri açısından olabildiğince detaylı davranmanız ve ne olduğu ya da neye yaradığı gibi noktaları sunmanız gerekir.
- Alt kategori bağlantıları ile örnek olarak bir gıda sitesinde süt ürünleri kategorisinde peynir ve yoğurt gibi alt kategorilere yönlendirme yapılabilir. Bu sayede kullanıcı daha dar bir çerçevede arama yaparak, ürünü daha kolay bir şekilde bulabilir.
- Alakalı ürünler ya da tavsiyeler sayesinde örneğin mantı satın alan kişi için tereyağı, biber ve yoğurt gibi ürünlerin satışını da önerebilirsiniz.
İçerik Pazarlama Süreçleri
İçerikler, her sayfada olduğu gibi e-ticaret sayfalarında da potansiyel kullanıcıya yardım eden ve sitenin trafik almasını sağlayan araçlardır. Bu araçlar için yapılan çalışma içerik pazarlama süreci olarak adlandırılırken sürecin bir alt noktası da içerik yazma sürecidir. Bir e-ticaret sayfası için en doğru tercihlerden birisi de resmi bir işletme bloğu oluşturulmasıdır.
İşletme bloğu çalışmasında da blog sayfasının oluşturulması, sürdürülebilir bir hale getirilmesi, SEO çalışmalarının yapılması ve hedef kitleye pazarlanması için ayrı adımlar takip edilir. Bu adımlarda her zaman işiniz için önem arz eden anahtar kelimeleri belirlemek ve bu anahtar kelimeler etrafında yazımlar yapmak gerekir.
Blog sayfası için içerik çalışmaları yaparken halihazırda web sayfanızda bulunan odak anahtar kelimeleri hedefinize almadan çalışma yapmalısınız. Zira işinizin ne olduğunu ifade eden long değil keyword(uzun kuyruklu anahtar) ve genel arama sorguları üzerinde durabilirsiniz.
Sunduğunuz blog içerikleri her zaman yüksek bir kaliteye sahip olmalıdır ve okuyucu bu içeriklerde bir değer elde edebilmelidir. Elbette blog içeriklerinde web sayfasındaki ilgili ürün sayfaları ile ilişkiler sağlanmalı, fakat aşırıya kaçmadan ölçülü bir çalışma yapılmalıdır.
Eğer blog içerikleri oluşturmak için yazım yapacağınız konularda net bir bilgiye ya da geniş bilgilere sahip değilseniz, uzman ve SEO uyumlu içerik yazabilecek konumdaki içerik üreticilerinden hizmet alabilirsiniz. Google Ads hesabınızı inceleyerek, dönüştürdüğünüz anahtar kelimeleri görebilir ve bu anahtar kelimeler çerçevesinde de blog içerikleri talep edebilirsiniz.
E-ticaret sayfası sahibi olarak Google Analytics üzerinde bir dönüşüm hedefi kurulumu yapmışsanız, bu noktada “Model Karşılaştırma Aracı” üzerinden “Paid Search” kategorisi ile birlikte dönüşüm getiren anahtar kelimeleri bulabilirsiniz.
Kategori içerisinde “İkincil Boyut” sekmesi ile birlikte anahtar kelimelerin listesini alabilir ve bu listede çalışma yapabilirsiniz. Aldığınız anahtar kelime listesi içerisinde kullandığınız SEO aracından yararlanarak anahtar kelimelerin zorluk seviyelerini de görebilirsiniz. Sonrasında ise sıralama için avantaj sağlayacak ve dönüşümü yüksek anahtar kelimeler ile blog içerikleri hazırlayabilirsiniz.
Son Noktada…
Rakip e-ticaret sayfalarının faaliyetleri ve Google tarafından sürekli bir şekilde değiştirilen algoritmalar da göz önünde bulundurulduğunda, Google sıralamasında sürekli bir dalgalanma ile karşılaşabilirsiniz. Bu duruma uyum sağlayabilmek için sayfanızda optimizasyon çalışmalarını düzenli bir hale getirmeniz gerekir.
Sitenizde her zaman düzenli aralıklar ile teknik değerlendirme yapmak ve karşınıza çıkan sorunları düzeltmek önemlidir. Dış SEO çalışmalarında kaliteli bağlantıları temin etmeye devam ettiğiniz gibi iç SEO çalışmalarında da özellikle içerik açısından uzun kuyruklu anahtar kelimeleri odağınıza alarak, yeni içerikler ile blog ve ürün sayfalarınızı güncelleyebilirsiniz.
E-ticaret sitelerinde doğru ve düzenli SEO çalışmaları yapıldığında, web sayfaları çok yüksek bir dönüşüm oranı elde edecektir. Bu nedenle e-ticaret sayfalarında SEO çalışmaları için her zaman sabırlı olmak ve uzun vade planları göze almak önemlidir.
Henüz bu konuya yorum yapılmadı, ilk yorum yapan siz olun.