Flesch Kincaid Testi ile Metinlerinizin Düzeylerini Kontrol Edin

Flesch Kincaid Testi ile Metinlerinizin Düzeylerini Kontrol Edin

İçeriklerin kalitesini belirleyen birçok faktör ve yöntem vardır. İçeriklerde tercih edilen ve önemli belirleyicilikleri olan yöntemlerden biri de flesch kincaid testi olmaktadır. Bu test, içeriğinizin etkisin ve hitap edeceğiniz kitleye ne derece ulaşabileceğinizi belirleyen yöntemler arasındadır. Cümlelerin kısalığı, kullanılan kelimeler, içeriğin uzunluğu gibi birçok faktör, flesch kincaid testi üzerinde etkilidir.

İçeriklerde oldukça yaygın kullanılan flesch kincaid testi temel olarak ikiye ayrılır. Bunların biri okuma kolaylık düzeyini belirlerken, diğeri de sınıf düzeyini belirler. Her ikisi de aslında içeriklerin ne kadar kolay bir şekilde anlaşılabileceğini belirtirken farklı formüller içerdiği için sonuçları farklı çıkmaktadır.

Flesch Kincaid Okuma Kolaylık Düzeyi Testi

İçeriklerde oldukça önemli olan flesch kincaid okuma kolaylık düzeyini belirleme testinin sonucuna göre kolaylık düzeyi belirlenir. Flesch kincaid testi ile okuma kolaylık düzeyi belirlenmek istendiğinde kullanılan formül, sonucu ne kadar yüksek verirse o kadar kolay anlaşılan ve okunan içerik hazırlandığını gösterir. Okuma kolaylık testi ile siz de içeriklerinizin ne derece kolay okunduğu ile ilgili bilgi edinme fırsatı elde edebilirsiniz.

Sonuçlar, 90 – 100 arası çıkarsa 10 yaşında olan bir çocuğun bile anlayabileceği düzeyde, herkese hitap eden bir içerik olduğu anlaşılır. Elde edilen puanlara göre okunabilirlik seviyesi belirlenir. Çok kolaydan başlayıp, çok zora kadar giden toplam 5 seviye bulunur. Formülle elde edilen sonuç 1- 29 arasındaysa bu içeriğin çok zor anlaşılabilecek düzeyde olduğu ve ancak alanında uzman kişilerin anlayabileceği içerikler olduğu anlaşılır. Flesch kincaid testi ile okunabilirlik düzeyinizi bularak istediğiniz hedef kitleye hitap edip edemeyeceğinizi bilebilir, buna göre içeriklerinizi de revize edebilme imkanı bulabilirsiniz.

Flesch Kincaid Sınıf Düzeyi Belirleme Testi

İçeriklerin tamamı, her zaman herkes tarafından anlaşılmaz. Bu, bilinçli olarak yapılan bir durumdur. Akademik yazılar, finansal konular gibi konunun uzmanlarının anlayabileceği ve seviyeye göre netleşen konular da içeriklerde yer alır. Bunu belirlemek için de flesch kincaid testi yapılarak sınıf düzeyini belirleyecek olan formül uygulanır.

Sınıf düzeyi testi ile içeriklerinizin hitap etmesi gereken kitleye uygunluğunu bulabilirsiniz. Kelime sayısı, cümle sayısı ve hece sayısı bilgilerinin yer aldığı formüllerle elde edilen sonuç, hangi eğitim düzeyine hitap ettiğinizi belirler. Bu test sayesinde bir ilkolul dergisine ya da kitabına yazdığınız içeriğin seviyesini veya bir yüksek lisans tezinin seviyesini belirleyerek istediğiniz kitleye hitap edip etmediğinizi öğrenebilirsiniz.

Flesch Kincaid Testinin Avantajları

Oluşturulan içerikler, birçok yönden birbirlerinden ayrılır. İçerikler oluşturulurken kullanılan birçok faktör vardır. Başlıklar, içerik dili, kullanılan cümle türleri, içerikte yer alan anahtar kelimeler gibi birçok faktör, içeriklerde belirleyicidir. Bu gibi verilerle elde edilen formüller kullanılarak elde edilen flesch kincaid testi ile içeriklerinizle ilgili oldukça önemli bilgiler edinebilirsiniz.

Flesch kincaid testi kullanılarak elde edilen sonuçlar, içerikleriniz açısından birçok değişiklik yapabilmenizi sağlar. Bu testten elde ettiğiniz sonuçlara göre cümle uzunluklarınızı ayarlayabilir, kelime ve hece sayılarınızda düzenlemeler yapabilir ve konu ve başlık seçimlerini bile revize edebilirsiniz.

Okunabilirlik seviyesi testleri ve sınıf düzeyi testleri ile daha kapsamlı değişiklikler yaparak istediğiniz içeriklere ulaşabilme imkanı elde edersiniz. Örneğin okunabilirlik seviyesinin daha düşük olmasını istediğinizde bu sonuca göre revizeler yapabilirsiniz. Ya da hitap etmek istediğiniz hedef kitle yüksek eğitim görmüş kişilerse ve test sonucunuz lise eğitimi civarındaysa bu anlamda da içeriklerinizde değişiklik yapabilirsiniz.

Flesch Kincaid Testi Nasıl Ortaya Çıktı?

Flesch kincaid testi içeriklerde bu kadar etkili ve kullanışlıyken nasıl ortaya çıktığını merak edenler de oldukça fazladır. İlk ortaya çıkışı 1950’li yıllara dayanan bu test ile günümüzde hala içeriklerin okunabilirlik seviyeleri tespit edilmektedir.

Rudolf Flesch tarafından Why Johnny Can’t Read isimli bir eser ortaya çıkarılmış ve burada okunabilirlik üzerine olan çalışmalarına yer vermiştir. 1955’ten itibaren ortaya çıkardığı Flesch kincaid testi ile okunabilirlik seviyeleri ve düzeyleri ile ilgili bilgi edinme imkanları da tanınmıştır. Bu da içeriklerin çok daha kaliteli ve kaliteli olmasını sağlarken bu açıdan da içerik yazarlarına yardımcı olarak onların da istedikleri sonuçlara ulaşabilmelerini sağlamıştır. Günümüzde hala oldukça aktif olarak da kullanılmaktadır.

Önceki Yazıİçeriklerde Kaliteyi Yükseltmenin Yollar…
Sonraki YazıEditörlük ve SEO: İçerik Optimize Etme T…
Yorumlar (0)

Henüz bu konuya yorum yapılmadı, ilk yorum yapan siz olun.

Yorumunuzu Paylaşın