Organik Tıklanma Oranlarınızı Artırmanın Yolları
Birkaç yıl öncesine kadar organik arama sonuçları tek başına SEO ve Google sıralamasında çok daha önemli bir noktada bulunuyordu. Fakat sonrasında ücretli reklam, öne çıkma ya da bilgi grafikleri gibi kullanımlar organik tıklanma oranı ile rekabet içerisine girmeye başladı. Bu rekabet içerisinde siz de diğer araçlardan yararlanmaya başladığınızda, organik arama oranının düşmesi problemini yaşıyor olabilirsiniz.
Yapılan dünya geneli birçok dijital araştırmaya göre elde edilen raporlarda Google'da yapılan araştırmalarda %50 gibi bir oranda tıklama yapılmadığı ortaya koyuluyor. Bu durumda genellikle kullanıcı arama sonuçlarında herhangi bir web sitesine tıklama ihtiyacı hissetmeden sadece arama motoru sonuç sayfası içerisinde aradığına ulaşabiliyor. Yani bu noktada sadece organik olarak üst sırada bulunmanız yeterli olmamak ile birlikte bağlantınızın tıklama alması için arama yapanlarda ikna edici bir sonuç ortaya koymanız gerekiyor.
Bu noktada Google arama sonuçlarında sıralamanızı ve bağlantılı olarak da organik tıklama oranınızı yükseltmek istiyorsanız, belirli ipuçlarına değinebiliriz. Fakat öncelikle iki önemli nokta üzerinde durduktan sonra bu ipuçlarına geçmemiz daha doğru olacaktır.
- İlk olarak web sayfanızın mobil ve masaüstü deneyim değerleri arasında bir karşılaştırma yapabilirsiniz. Bu açıdan Google Search Console kullanarak arama sonuçları raporu elde ettiğinizde; rapor içerisinde cihazlara göre tıklama oranı karşılaştırması gerçekleştirebilirsiniz. Hatta daha iyi bir analiz yapmak açısından her cihazda farklı sorgular üzerinden tıklama oranı incelemeleri yapabilirsiniz.
Arama sonuçları raporu üzerinde örnek olarak mobil sekmesine tıkladığınızda mobil cihazlardaki değişen sorguların tıklama oranlarını veya tablete tıkladığınızda da tablet cihazlardaki tıklama oranlarının farklılıklarını daha net görebilirsiniz.
- İkinci noktada sitenin genel tıklama oranına göre daha düşük bir tıklama oranı ortaya koyan sayfaları tespit etmeniz gerekir. Yine bu noktada da Google Analytics hesabınızı kullanarak, “Edinme” sekmesinden “Search Console” sekmesini ve “Açılış Sayfaları” sekmelerini takip ettiğinizde bir sonuç elde edebilirsiniz.
Bu işlemi yaparken de site ortalaması altında tıklama oranı bulunan tüm sayfaları da dahil tutacak şekilde bir tıklama oranı filtresi kullanmanız gerekir. Sonrasında da ortalama konumu kullanarak ilk sayfada bulunan tüm sayfalar filtreye dahil edilir. Elde edilen liste içerisinde sonuçları incelediğinizde, ilk sayfada yer alan ve tıklama oranları sitenin geneline göre daha düşük bir tıklama oranına sahip olan tüm sayfaları görmeniz mümkün olacaktır.
Bahsedilen bu iki farklı işlemi gerçekleştirdikten sonra bu alt sayfalar ve sayfanın geneli için tıklama oranını arttırmak açısından neler yapabileceğiniz üzerinde durabiliriz. Bu noktada da 7 farklı işlem ile yapabileceklerinizden bahsedebiliriz.
1- Arama Konumunun Yükseltilmesi Üzerinde Durun
Araştırmalara göre günümüzde tüm tıklamalarda yaklaşık %32 gibi bir oran ilk sıradaki sonuca yönelirken, tıklama oranını arttırma açısından sıralama yükseltmesi en önemli işlemlerden birisidir. Bu açıdan da özellikle odak anahtar kelimelerinizde çalışma yaparak, genellikle 2 ile 5 arasında bir sıralamaya sahip olan sayfanızı ilk sıraya taşımaya çalışmanız gerekecektir.
Bu işlemi yapabilmek için elbette ki sıralama altındaki kalan sayfalara birer dış bağlantı oluşturmanız fayda sağlayabilir. Ayrıca web sitesinin hızını arttırmak da arama sonuçlarında konumunuzun iyileşmesine yardımcı olacaktır. Bununla birlikte sıralama altındaki sayfalar açısından uygun yapılandırılmış verilerin takviye edilmesi ile de arama motorları içeriklerinizi daha iyi kavrayabilir ve size daha iyi bir sıralama verebilir.
2- Meta Açıklama Eksiklerini Tamamlayın
Sitenin daha fazla trafik alabilmesi ve organik tıklama oranının yükselmesi açısından her içeriğe özel ve açıklayıcı bir meta açıklaması bulunmalıdır. Çünkü siz meta açıklamalarını özel olarak oluşturmazsanız, Google içerikten otomatik olarak bir parçayı alarak kullanır ve bu parça, kullanıcılar yani arayıcılar için herhangi bir anlam ifade etmeyebilir.
Sayfanızdaki içeriklerde meta açıklamaları sayesinde ziyaretçilerin sayfadan bulabileceklerini ve neler bekleyeceğini açıklayabilir ve neden sizin sayfanızı tıklamaları gerektiğini daha net bir şekilde anlatabilirsiniz. Bunun yanında meta açıklaması hazırlanırken, mutlaka odak anahtar kelime de açıklama içerisinde yer almalıdır. Çünkü Google bu anahtar kelimeyi belirgin hale getirir ve kullanıcı sonuçlarda bunu daha net bir şekilde görebilir.
3- SERP Varlığınızı Arttırın
Met açıklamaları ve sıralama dışında özellikle SERP’te daha fazla bir varlığa sahip olmanız gerekir. Bu açıdan yapılandırılmış veriler uygulaması size büyük bir katkı sunacaktır. Çünkü iyi bir uygulama ile tıklama oranı artışı elde edilirken, kullanıcılar SERP sonuçlarında sizi gördüğünde sadece inceleme puanı, yorum ve fiyatları değil ürün özellikleri ve görüntüleri gibi ayrıntılara da ulaşabilecektir.
SERP’te varlığınızı daha fazla önemli bir konuma getirmek için de farklı noktalar kullanabilirsiniz.
- Örneğin içeriklerinizde bulunacak içindekiler tabloları ve bu sayede yerleştirilecek bağlantı linkleri, Google'da arama sonuçlarınızın alt kısmında görünebilir. Bu sayede içerik Google'da daha fazla yer edinirken SERP açısından da öne çıkabilir.
- Organik tıklama oranı artışı için site bağlantıları da kullanılabilir. Çünkü Google araştırmacılarının web sayfanızdaki en ilgili sonuca veya sayfaya ulaşmasını sağlayacaktır.
- Snippet bilindiği üzere organik tıklama oranının artışında çok önemli bir araçtır ve sorulan soruya odaklanma açısından başarı elde etmeniz için öne çıkan snippet kazanmanız büyük bir katkı sağlar.
Bu çalışmalar için sektörünüze göre yapılandırılmış veri türlerini bu noktaya tıklayarak inceleyebilirsiniz.
4- İçerikleri Arama Amaçlarına Uygun Olarak Hazırlayın
Düşük tıklama oranları için özellikle içeriklerin arama amaçlarına uygun olduğuna emin olmalısınız. Örneğin, kullanıcılar Google'da “gamer kulaklık” gibi bir araştırma gerçekleştiriyorsa, genellikle inceleme ve yorumlar üzerinde duracaktır ve bununla birlikte satın alma amacı vardır. Bu tip bir aramanın arka planında hangi amaç bulunduğunu anlarsanız, içeriklerinizi buna göre düzenleyebilir veya hazırlayabilirsiniz.
Genellikle “gamer kulaklık” gibi aramalarda temel amaç satın alma olduğu için en iyi başlık türü de “2023 Yılı En İyi 10 Gamer Kulaklık” gibi bir başlık olabilir. Kullanıcı arama sonuçlarında sayfanızı bulduğunda, başlık ve meta açıklamanın aradığı ile ilgili olduğunu gördüğünde de sayfanıza tıklama ihtimali elbette daha yüksek olacaktır.
5- Başlıkları Daha İlgi Çekici Hale Getirin
Genellikle arama sonuçlarında çıkan başlıklarınız “Nasıl Yapılır” gibi ifadeler içeriyor ve meta açıklamasında da “Öğren” gibi ifadeler bulunuyorsa, tıklama oranı daha yüksek olacaktır. Bunun yanında başlıklarda soru içerikleri kullanmak da bilhassa sesli arama sonuçları için size katkı sağlarken,
- “Ne”
- “Nerede”
- “Nasıl”
- “Nerede”
- “Ne Zaman” gibi kalıplardan yararlanabilirsiniz.
Başlıklarda daha fazla tıklanma alan ayrıntılar arasında sosyal kanıt içerikleri de bulunmaktadır. Örneğin, “Usta Oyuncuların Önerdiği En İyi 10 Gamer Kulaklık” gibi başlıklar bir sosyal kanıt oluşturur.
Tıklama alabilmek için benzersiz satış teklifleri ekleyebilirsiniz. Örneğin, e-ticarette ücretsiz kargo gibi bir avantaj sunuyorsanız, “Gamer Kulaklık Satın Alın Ücretsiz Kargo Odak Ses” gibi bir başlık kullanabilirsiniz.
6- Link Kullanın
Aslında arama sonuçlarında varsayılan olarak link yani URL yapınız görülür. URL optimizasyonu yaparsanız tıklama oranında artış elde edebilirsiniz. URL içerisinde hedef anahtar kelime yer almalı, sayılar ya da karakterler gibi gereksiz ögeler bulunmamalıdır. Özellikle WordPress kullanıcıları “Ayarlar” içinde “Kalıcı Bağlantılar” bölümünde URL ayarlamaları yapılır.
7- Yerel SEO Çalışmalarınızı Tamamlayın
Son olarak özellikle mobil aramalar açısından yakınlık yani yerelde hizmete ulaşmak herkesin daha fazla önceliği arasına girmeye başladı. Tıklama oranı artışı için de yerel SEO çalışmalarının önemi artış gösterdi. Örneğin, İzmir Narlıdere'de kulaklık tamiri yapan bir firma arayışı içerisinde olan kullanıcı “kulaklık tamiri” ya da “Narlıdere kulaklık tamiri” gibi odak anahtar kelimeleri arayacaktır.
Bu tip odak anahtar kelime ve yerel anahtar kelime arayışları için öne çıkma açısından Google My Business kaydı gerçekleştirebilirsiniz. Google kullanıcısı sizinle alakalı odak anahtar kelimede bir arama yaptığında, harita konumunuz ile birlikte sonuçlar gösterilir. Sonuçlarda web sayfanızın adresi, mesai saatleriniz, nasıl ulaşılabileceğiniz, iletişim numaralarınız gibi bilgiler de göründüğünde büyük bir artış sağlayacaktır.
Henüz bu konuya yorum yapılmadı, ilk yorum yapan siz olun.