Yukarıda yer alan meblağ satıcının Makale Siparişi alımında 100 kelime için istediği fiyattır.
Anemi Nedir?
Alyuvarlara kırmızı rengini veren ve oksijenin taşınmasını sağlayan hemoglobin seviyesinin normalin altına düşmesiyle meydana gelen hastalığa anemi denir. Bir başka deyişle kansızlık. Kadınlarda erkeklere oranla daha fazla görülen anemiye demir eksikliğinin etkisi çoktur. Bunun nedeni hemoglobinin oksijeni taşıması demirin sayesinde gerçekleştiği içindir. Demir eksikliğinden kaynaklanan anemi hastalığı yetişkinlerden ziyade ergenlik döneminde ki ve çocukluk çağındaki bireylerde görülür.
En fazla yeni doğmuş bebeklerde olan kansızlık, basit bir kan tesit sayesinde tespit edilebiliyor. Anne karnında annesinden yeteri kadar demir alamayan bebeklerde görülme olasılığı oldukça fazladır. Demir oranı anemi teşhisi konulan bebeklere hemen demir takviyesi yapılarak normal düzeye getirilir.
Anemiye sadece az miktarda alınan demir değil normal düzeyde demir alınsa bile anemi olabilir. Normal düzeyde demir alındığı halde bağırsaklarda meydana gelmiş rahatsızlıklardan dolayı kandaki demir miktarı düşebilir ve kansızlık meydana gelebilir.
Demir eksikliğinin yanı sıra adet geçiren kadınlarda fazla kan kaybı yaşanması, kurşun yaralanmaları veya aspirinin fazla tüketiminden kaynaklı anemi hastalığı görülebilir. Peki aneminin belirtileri nelerdir?
Anemi Hastalığının Belirtileri Nelerdir?
Demir eksikliğinden kaynaklı yaşanan kansızlıklarda önemli belirtiler meydana gelmez. Sadece yapılan kan tahlilleri sonucunda teşhis konulabiliyor. Ancak anemi hastalığı ileri seviyelere kadar gitmişse başta halsizlik, çabuk yorulma, nefes nefese kalma ve kabızlık gibi belirtiler meydana gelebilir. Spor esnasında çarpıntı gibi belirtileri de vardır ayrıca kansızlık olan kişide toprak yeme isteği gelebilir. Bunların yanı sıra kulak çınlaması, baş dönmesi, tırnaklarda çatlaklar oluşması, ağızda çatlaklar oluşması, dilde kızarmalar ve yutarken zorlanmalar meydana gelebilir.
Anemi Hastalığı Tedavi Yolları
Demir eksikliğinden kaynaklanan anemi hastalığında tedavi yolu basittir. Ağızdan demir hapları almak veya demir oranı yüksek besinlerle beslenmek kansızlığa çare olabiliyor. Ancak ileri seviyede demir eksikliği yaşayan ve bu sebepten dolayı anemi hastalığı olan bireylere yaklaşık 2 ay kadar demir tedavisi uygulanarak vücuttaki demir depolarının dolması amaçlanır. Bebekler de ise damla veya şurup sayesinde anemi hastalığı tedavi edilebilir. Bu şurup ve damlalardan kaynaklı bebeklerin dişlerinde siyahlaşma gibi yan etkiler görülebilir. Geçici bir durumdur.
Bağırsaklarından kaynaklı yaşanan kansızlık vakalarında ise kalçadan iğne ile demir enjekte edilir. Ancak yan etkileri oldukça fazladır ve doktor izni olmadan kesinlikle uygulanmamalıdır. Yan etkileri kusma, ishal, alerji vücutta değişik bölgelerde ağrılar ve yanmalar olabilir.
Henüz bu satıcı için yorum yapılmamış.