Yinelenen İçerik Nedir? Nedenleri Nelerdir?
İçerikler, web sayfalarında kullanıcıların bilgi elde edebilmesi ve arama sonuçlarında üst sıralarda görülebilmesi için büyük bir fayda sağlar. Bu açıdan içerik, web sitesi için bir temel taşı anlamına da gelirken, bazen gerekli kriterleri karşılamadığında da bir web sitesinin performansını geliştirmenin tam tersi olarak kötü bir sonucun ortaya çıkmasına da sebep olabilir. Dilimizde yinelenen içerik ve orijinalde duplicate content olarak adlandırılan bazı içerikler, web sayfalarının arama sonuçlarında bulunmasını dahi zorlaştırabilir. Bu nedenle sizin için yinelenen içerik kavramının tanımını yaparak, bu durumun nedenleri ile çözümlerini sunan bu içeriği hazırladık.
Yinelenen İçerik Nedir?
Yinelenen içerik, arama motorları ve web sayfası sahipleri açısından önemli bir etkiye sahip olan sorunlar arasında yer alır. Temel olarak yinelenen içerik; birden fazla web sayfasında ya da sitede aynı şekilde yer alan içeriktir. Bu problem genellikle bir web sayfası sahibinin başka bir web sayfasından kopyalayıp yapıştırdığı içerik ile ortaya çıkar. Arama motorlarının aynı içeriği birden fazla URL üzerinde taramış olması veya bir web sayfasında tamamen benzer ya da birebir aynı içeriğe sahip birçok alt sayfanın olması bu problemi doğurabilir.
Yinelenen içerik kendi içinde dahili ve harici olarak iki çeşide ayrılır.
- Dahili yinelenen içerik: İnternal duplicate content olarak bilinir. Dahili yinelenen içerik; bir web sayfasında birden fazla alt sayfanın yenilenmesi anlamına gelir. Bu problem pratik bir teknik düzenleme sayesinde yapılan bir optimizasyon ile giderilebilir. Genellikle de e-ticaret sayfalarında internal duplicate content sorunu görülebilir. E-ticaret sayfaları gibi sitelerde ürün bilgileri için her seferinde yeni bir alt sayfa açılırken, yeni bir URL oluşturulur ve aynı içerikler yer aldığından uygun optimizasyon sağlanmadığında da arama motoru bu sayfayı bir yineleme olarak kabul eder. Örneğin, bir web sayfasındaki kazak ürünü için birden fazla renk seçeneği yer alırken, aynı ürün için de sitede birden fazla URL yer alır. Hele ki yüzlerce ürün bulunan sayfalarda çok yüksek sayıda dahili yinelenen içerik görülebilir. Farklı bir örnek olarak bazı web siteleri çok dilli olduğunda, çeviri içerikler nedeniyle de yinelenen içerik problemi görülebilir.
- Harici yinelenen içerik: External duplicate content anlamına gelmek ile birlikte harici yinelenen içerik; birden fazla web sayfasında bulunan içerik olarak kabul edilir. Bu noktada en büyük sorun olarak genellikle intihal yapılması görülür. Bir web sitesi editörü başka bir web sitesinde bulunan içeriği direkt olarak kopyalar veya bu içerikten alıntı yaparak benzer bir içerik oluşturması ile içeriği sayfasına ekler. Bu durumda arama motorları siteyi sıralamaya almanın önüne geçerken, bu tip intihal durumlarında inceleme yapılması sırasında içeriğin siteye giriş tarihi başta olmak üzere birçok parametre hesaba katılır. Bu durumda arama motorları içeriğin orijinal kaynağının neresi olduğunu rahatlıkla bulabilir. Web sitesi sahipleri ziyaretçileri için özgün ve kaliteli içerikler sağlamaları ile harici yinelenen içerik probleminin önüne geçebilirler.
Duplicate content, web sayfası sahiplerinin yaşayacağı en büyük problemlerden birisidir. Çünkü arama motorları bir içerik için hangi versiyonun indeks alması gerektiğini ve sıralamaya alınması gerektiğini belirlemekte bazen güçlük çekebilir. Bu durumda sayfa hem arama motoru sıralamasında hem de aldığı trafikte büyük bir düşüş ile karşılaşabilir. Hatta domino etkisi ortaya çıkaran bu durum sonrasında reklam ve satış gelirleri de epeyce düşebilir. Örnek olarak bir web sayfasından makale kopyalama yaptığınızda zaten daha önce bu makale arama motorlarında indekse kaydedilmiştir. Bu durumda web sayfanız sıralama kaybına uğrar ve ardından trafik kaybına uğrar. Sonrasında da bu sonuç ile birlikte geliriniz azalır. Hatta sayfanızın SEO ve SERP performansı açısından çok kötü bir durum ortaya çıkar. Nihayetinde arama motorları daima kullanıcıların, yaptıkları aramalarda; en doğru ve verimli sayfaları bulmasını ister. Yinelenen içerikler aranan bu kriterleri tamamen çürüttüğü için arama motorları bu tip sayfaları sonuçlarda göstermeyecektir. Özellikle de duplicate content barındıran web sayfaları arama motorlarının ağır cezaları ile karşı karşıya da kalabilecektir.
Yinelenen İçerik Nedenleri Nelerdir?
Bir web sayfasında yenilenen içerik problemi birçok faktörden dolayı ortaya çıkabilir. Aynı içerik bilinerek veya bilinmeden bir web sayfasında tekrar paylaşıldığında ya da teknik yönetimde bazı problemler bulunduğunda yinelenen içerik sorunu yaşanabilir. Özellikle de duplicate content problemi için sayılabilecek birçok farklı durum yer alır.
- Aynı web sitesinin birden çok URL ile internette yer alması temel nedenler arasında gösterilebilir. Bir web sayfası sahibi kurucusu ya da kullanılan CMS, bir URL için hem “www” bulunan hem de “www” olmayan iki farklı sürümü de kullanarak tasarlanmış bir sayfa için birin üzerinde URL kullanmayı tercih edebilir. Bu durumun ardından arama motorları birden fazla URL içerisinde aynı içeriği gördüklerinden dolayı yinelenen içerik problemi olarak kabul eder. Bu nedenle web site yönetimlerinin site haritası planlaması ve URL şema planlaması yaparken, hassas çalışmalar yapmaları önemlidir.
- İzleme parametreleri ya da oturum kimlikleri tercihi yinelenen içerik sorunu ortaya çıkarabilir. Bazı web sayfalarında aynı sayfa adına birden fazla URL ortaya çıkaran izleme parametreleri ve oturum kimlikleri tercih edilir. Bu durumda da arama motorları aynı içeriği gereğinden fazla URL'de gördükleri için bunu duplicate content sorunu olarak yorumlar.
- Ortak içerik kullanımı da bir problem olarak görülürken, bir sayfanızdaki içeriğinizi başka bir sayfanızda ortak olarak kullanırsanız, aynı içerik çok fazla web sayfasında göründüğü için yinelenen içerik sorunu doğurabilir.
- Kopyala-yapıştır içerikler yinelenen içerik için en büyük sorunların başında gelir. Çünkü arama motorları her zaman özgün içerikleri sıralama faktörü olarak kabul eder. Web sayfası sahipleri alıntı ve kopya içerikleri pratik olarak kabul etse de hem Google hem de diğer büyük arama motorları hızlı bir şekilde bu tip içerikleri belirleyebilir. Eğer arama motorları botları, bir sayfanın çalıntı içerik bulundurduğunu belirlerse, bu sayfayı arama sonuçlarına dahil etmez ve ilerleyen dönemde de bu durum düzeltilse dahi ceza uygulaması ile karşılaşılabilir.
- Sayfanız için birden fazla sürüm oluşturma problemi de web sitesi sahiplerinin en çok düştüğü hatalardan birisidir. Örneğin, firmanız için hazırlanmış bir web sayfasını hem mobil hem de masaüstü sürümü ile ayrı ayrı oluşturursanız, arama motoru aynı sayfayı birden çok görecek ve bu URL yapıları içerisinde elbette ki yinelenen içerikler olacaktır. Bu açıdan günümüzün popüler web geliştirme yazılımları sayesinde aynı sayfanın mobil versiyonu kolaylıkla oluşturulabilir ve birden fazla URL sorunu yaşanmaz.
- Yazıcı dostu sayfa sürümleri ise özellikle kullanıcıya sunulan bir kolaylık ve rahatlık olsa da arama motorları bu sürümleri de birden fazla URL olarak görebilir ve bu durumda yinelenen içerik sorunu yaşanabilir. Oysa siz araştırma ve makale içeriklerinin bulunduğu web sayfalarını yazıcı dostu olarak sunarken bu problemi yaşayabilirsiniz.
Aslında bir web sayfasında yinelenen içerik bulunması, her zaman bir sorun olarak kabul edilmez. Fakat birden fazla web sitesinde büyük sayılara ulaşacak şekilde aynı veya yüksek benzerliğe sahip içerik yer alırsa, web sitesi performansı çok büyük bir düşüş yaşayabilir. Çünkü web sayfanızda kopya içeriklerin yanında yukarıda sayılan birçok farklı sorun nedeniyle de yeterli teknik düzenleme yapılmadığında, arama motorlarında problemler ile karşılaşabilirsiniz.
SEO Performansı Yinelenen İçerikten Nasıl Etkilenir?
Yinelenen içerik problemleri, birçok farklı durumda web sayfası yöneticileri ve sahipleri açısından aslında basit birkaç düzenleme ile çözülebilir. Fakat bu problem çözülmediğinde ve web sayfası sahipleri bu problemleri önemsemediğinde, sayfanın SEO performansı çok büyük bir düşüş ile karşılaşır. Google gibi arama motorları kullanıcıların internette ulaşmak istedikleri bilgilere kolayca ulaşmasını ister ve bu açıdan dünya çapında bulunan neredeyse tüm web sayfalarını ayrıntılı şekilde gözden geçirir. Bir web sayfası arama sonuçlarında bulunmak istiyorsa, birçok farklı kriteri yerine getirebilmelidir. Örneğin; özgün ve faydalı içerik oluşturmak, bu kriterlerin başında yer alır. Özellikle Google sıklıkla algoritma güncellemesi yapar ve özgün içerikleri her gün daha fazla önemsemeye devam eder. Alıntı ile oluşturulmuş ya da tamamen kopya olarak alınmış içerikler, arama motorları tarafından tespit edildiğinde, arama sonuçlarına da dahil edilmemektedir.
Bazı sayfa sahipleri sayfalarında bulundurdukları yinelenen içerikler nedeniyle SEO performansı düşüşü yaşadıklarını fark etmeyebilir. Fakat duplicate content problemi, web sayfasının arama sonuçlarında bulunmasını çok daha güç bir hale getirir. Hatta bazen web sayfasının direkt olarak arama motorları tarafından cezalandırılması problemi ile karşılaşılabilir. Çok sık bir şekilde görülen nihai sonuçlarda arama motorları, bir sitenin kriterleri karşılamaması durumunda indeks kısıtlaması cezası vermektedir. Fakat bir web sayfasında bilhassa kopya içerikler ve yüksek miktarda alıntı yer alıyorsa, bu web sitesi uzun vadede arama sonuçlarından men edilebilir. Google yinelenen içerik nedeniyle cezalandırmayı çok nadir tercih etse de arama sonuçlarında kalite elde etmek için katı yaklaşımlar uygulayabilir. Web sayfası sahipleri sayfalarında kaliteli ve özgün içerikler bulunduğunu kontrol ederek, her zaman gereken teknik düzenlemeler üzerinde durmalı ve pratik bir şekilde bu durumun önüne geçebilmelidir.
Duplicate Content Probleminin Çözümü Nedir?
Birçok web sayfası daha işlevsel hale gelmek için düzenlemeler gerçekleştirirken, farkında olmadan duplicate content problemi yaşayabilir. Bu problemi engelleyebilmek ve arama motorlarında başarılı bir sıralama sağlamak için belirli yöntemleri takip edebilirsiniz.
- rel=canonical etiketi kullanımı tercihi: Bu etiketin kullanılması ile arama motorlarında bir web sitesinin yer alan hangi sürümünün orijinal olduğu ifade edilir. Yani bir “HTML Etiketi” sayesinde yinelenen içerik oluşturabilecek bir içeriğin orijinal kaynağı belirtilebilir. Bu sayede arama motorları sayfanın hangi sürümünün dizinde yer alması gerektiğini ve sıralamaya girmesi gerektiğini de belirleyebilir. Web sayfanızda duplicate content problemi yaşamanız durumunda orijinal içeriğin bulunduğu sayfada bu içeriği “kanonik URL etiketi” sayesinde işaretlemeniz ile birlikte arama motorları açısından da indekslemede kullanılacak orijinal sayfayı rahatlıkla gösterebilirsiniz.
- Özgün içerik tercihi: Sayfanız için yinelenen içerik probleminin önüne geçmek açısından mutlaka benzersiz ve kaliteli içerikler kullanmanız gerekir. Aslında bu durum sadece arama motorlarında iyi bir sıralama almak için değil trafik arttırmak için de önemlidir. Çünkü Google kullanıcılar açısından değerli ve orijinal içeriklere öncelik verirken, özgün içerik bir sayfa için her şeyden daha önemlidir.
- 301 yönlendirmelerinin faydası: Bir web sitesinin kalıcı şekilde başka bir URL'ye taşınması için 301 yönlendirmesi kullanılır. Bu sayede duplicate content erişimi oluşturmak yerine arama motorları ve internet kullanıcıları için orijinal içeriğe yönlendirme sağlanır. 301 yönlendirmesi, 302 geçici yönlendirmesinden tamamen farklıdır ve taşınmanın kalıcı olarak yapıldığını ifade eder. Bu sayede hem yeni alan adına geçiş yapılması hem duplicate content probleminin engellenmesi hem de sitenin teknik bakım yapılan sürede halen işlevsel kalması için 301 büyük bir fayda sağlar.
- Alıntı kontrol araçlarından yararlanmak: Web sayfası sahipleri sayfalarında bulunan içeriklerin bir alıntıya sahip olup olmadığını ya da kopya olup olmadığını kontrol etmek açısından alıntı kontrol araçlarını kullanabilirler. Bu tip araçlar kontrol edilmek istenilen içeriği çevrimiçi kaynaklarda karşılaştırma içerisinden geçirir ve içerikteki benzer ya da eşleşen bölümleri belirtir. Bazı alıntı kontrol araçları tüm bir web sayfasının eksiksiz şekilde taranmasını ve çok kısa sürede içerikler hakkında sorgulama raporu elde edilmesini de sağlar. Bu tip raporlarda alıntı ihtimallerinin hangi kaynaktan bulunduğunu, hatta içerikle ilgili teknik verileri de bulmanız mümkündür.
- Yinelenen URL tercihlerinden vazgeçmek: Web sayfası oluşturucuları ve CMS yazılımlarında aynı sayfa için birçok farklı URL oluşturulabilir. Farkında olmadığınız bu durumu kontrol etmeniz ve engellemeniz yinelenen içerik probleminin de önüne geçmeye yardımcı olur.
Yinelenen içerik web sayfası sahiplerini ve arama motorlarını etkileyen bir problemdir. Bir web sayfası sahibi yukarıda sayılan 301 yönlendirmesi ya da alıntı kontrol araçları gibi problemleri kullanması ile yinelenen içerik probleminden de uzak durabilir. Duplicate content sorunu için gerekli adımların atılması ile bir web sayfası problemlerden korunabilir ve arama motorlarında da her zaman daha iyi bir sıralama elde edebilir.
Henüz bu konuya yorum yapılmadı, ilk yorum yapan siz olun.